Quan
arriva el calor, a casa comença la temporada de l’orxata.
Cada
setmana, intento preparar 2
litres , encara que hi ha setames que no trobo l’ocasió,
que molt rarament duren a la nevera més de 2 dies (sembla que s’evapori)
Per on jo visc, no és fàcil trobar orxata de qualitat sense
sucre, a vegades al súper hi ha orxata sense sucre pasteuritzada, però no és el
mateix, així que com que no estàvem dispossats a no pendre orxata a l’estiu, fa
anys que a casa tenim la temporada de l’orxata.
Crec que la recepta
d’aquesta entrada es la que més vegades he explicat, escrit i/o enviat, així
que aquí us la deixo per si us animeu a provar-la. Amb aquesta recepta tatn es
pot fer orxata amb sucre com sense sucre fent servir edulcorants.
150 gr
de sucre (o l’equivalent d’edulcorant liquid o en pols)
Una
mica de canyella en branca
1 mica
de pell de llimona.
Paciència
i hores d’espera
Esperar
12 hores (pots anar fent altres coses, no cal mirar-les tota l’estona). Si són
més de 12 hores no passa res.
Escorrer les
xufles, rentar-les i quan l’aigua ja sorti neta escorrer-les bé i triturar-les
Possar-les en un
pot recobertes de mig litre d’aigua i remanar-les un parell de minuts, per a
que l’aigua comenci a dissoldre la xufa.
Esperar 2 hores
(Idem qeu quan hem esperat 12 hores), Si és més estona no passa res, però si
per raons logístiques han d’estar molt més de 3 hores, guardar-les a la nevera.
Ara ja tenim
orxata concentrada i xufles triturades. Colar les xufles primer per un colador (si és xinés t’anirà millor) i
després a través d’un drap humit. Aproximadent s’obté uns 400 g d’orxata concentrada.
Afegir a l’orxata el mig litre d’aigua restant sense deixar de remanar i després el sucre i
la canyella i la pell de llimona.
Guardar l’orxata destapada dins de la nevera i esperar a que
estigui fresqueta.
Abans de pendre remanar-la sempre amb una cullera per
homogenitzar.
Aguanta 3 dies bé, però al segon dia cal treure-li la pell de llimona per evitar que es faci agra abans d’hora.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada